Autor |
Wyszukiwanie dat (calc) |
Didymos
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 18.08.10 |
Dodane dnia 18-08-2010 20:20 |
|
|
Jestem w temacie arkuszy kalkulacyjnych zupełnie rzielonyr1; i mam przyklejony na monitorze rzielony listekr1; :-) Korzystam z bezpłatnego programu OpenOffice.org Calc
Arkusz1 służy mi do wprowadzania danych - w A1 mam Nazwisko, w B1 mam datę końca ważności badań A, w C1 mam datę końca ważności badań B, w D1 mam datę końca ważności badań C. A2 to inne nazwisko a B2,C2,D2 to inne daty, itd.
Bardzo bym chciał i tutaj moja gorąca prośba aby np. w Arkusz2 program przypominał mi z 7 dniowym wyprzedzeniem o zbliżającej się dacie z komórek Bx, Cx, Dx podając odpowiednią Ax.
Bardzo proszę o pomoc. Przy ponad 100 Nazwiskach łatwo można jakąś zbliżającą się datę przeoczyć. Boli mnie już głowa od codziennego ręcznego sprawdzania tylu dat |
|
Autor |
RE: Wyszukiwanie dat (calc) |
piotr
Super Administrator
Miejscowość: Świętochłowice
Data rejestracji: 05.12.06 |
Dodane dnia 18-08-2010 20:39 |
|
|
RozwiÄ…zaniem Twojego problemu jest np formatowanie warunkowe.
Tzn:
1 ) wpisujesz gdzieś (w dogodnej komórce) aktualną datę np. poprzez wpis:
=dziÅ›()
2) z menu Format wybierasz opcję Style i Formatowanie. W okienku które się pokaże klikasz prawym klawiszem myszki na białym polu z nazwami stylów i z menu kontekstowego wybierasz opcję Nowy. Definiujesz sobie wygląd jaki uznasz za dostatecznie wyróżniający, pamiętając o nadaniu stylowi jakiejś sensownej nazwy. ZAPISUJESZ styl.
3) Zaznaczasz pole z datami i z menu Format wybierasz Formatowanie warunkowe. W pojawiającym się okienku wpisujesz 1 warunek "wartość komórki" jest "mniejsza niż" "adres komórka z datą bieżącą +7".
Skutkiem działania powinna być zmiana formatu (na zdefiniowany wcześniej) wszystkich komórek spełniających zadany warunek.
Jam, nie chwaląc się, to uczynił... |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 31-05-2013 19:57 |
|
|
Dodajmy, że formatowanie warunkowe w nowszych excelach jest bardzo rozbudowane i służy do wielu celów! Np do rysowania wykresów!
|
Autor |
Maniak
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 18.06.07 |
Dodane dnia 28-06-2013 11:09 |
|
|
A po co mi wykresy w formatowaniu komórek? To bez sensu! Przecież zarówno Excel jak i Calc mają całkiem pokaźną bibliotekę wykresów? To ,moim zdaniem typowy bajer! |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 03-08-2013 08:37 |
|
|
Np. zamiast (albo "i" podawać wielkość procentową wyświetlić w komórce wartość graficzną. To bardzo fajnie wygląda np w tabelach i jest czytelniejsze niż suche liczby.
|
Autor |
Maniak
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 18.06.07 |
Dodane dnia 14-01-2014 18:30 |
|
|
a w calcu też można? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 31-01-2014 20:42 |
|
|
No cóż. I tak i nie. Nie: bo bezpośednio takiej funkcji brak. Tak, bo mozna posłużyc sie erzatzem. Pomyśl np. zeby sterować za pomocą formatowania warunkowego ilością wyświetlanych zer
|